Compartiment Clinic Chirurgie orală și maxilo-facială
Descriere:
Fondată în 1948 de către Prof. Dr. Cornel Opriș, format la școala profesorului Pichler din Viena, și a profesorului Wassmund din Berlin, Clinica de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială din Cluj-Napoca s-a dezvoltat impetuos în decursul următorilor 30 de ani de la infiinţare, acoperind toate aspectele de patologie orală și maxilo-facială. După o evoluţie relativ modestă în decursul anilor ‘80, datorată constrângerilor impuse de autoritaţile comuniste, clinica s-a revitalizat după 1989, sub conducerea Prof. Dr. Alexandru Rotar. Prin câștigarea accesului la informaţia știinţifică și prin participarea la cele mai prestigioase congrese internaţionale din domeniu, Clinica de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială s-a dezvoltat rapid, conectată la societăţile profesionale, europene și internaţionale de Chirurgie Orală și Cranio-Maxilo-Facială. Începând din anul 2003, clinica s-a împărţit în două instituţii distincte, cu 25 de paturi fiecare. Vechea clinică, cu sediul pe Str. Moţilor nr. 33, a funcţionat sub denumirea de Clinica de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială I. Din anul 2014, prin reducerea numărului de paturi la 20, Clinica s-a transformat în Compartimentul de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială.
Componență:
Compartimentul de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială deţine un staţionar cu 20 de paturi,bloc operator compus din 3 săli de operaţie, compartiment ATI integrat în Blocul operator, cabinet de tratament și consultaţii.
În anul 2016 au fost internaţi 1265 pacienţi
Personalul medical al compartimentului clinic este compus din cinci medici primari, patru medici specialiști, medici rezidenţi, 18 asistente medicale:
Conf. univ. Dr. Horaţiu Rotar – medic primar chirurgie orală și maxilo-facială, medic-șef compatiment;
Șef lucrări Dr. Florin Onișor-Gligor - medic primar chirurgie orală și maxilo-facială;
Șef lucrări Dr. Călin Rareș Roman - medic primar chirurgie orală și maxilo-facială;
Asistent univ. Dr. Ovidiu Mureșan - medic primar chirurgie orală și maxilo-facială;
Dr. Tiberiu Răchieriu - medic primar A.T.I;
Dr. Noemi Buksa - medic specialist A.T.I.
Activitate principală:
Servicii medicale desfășurate în vederea diagnosticului și tratamentului afecţiunilor sferei orale și maxilo-faciale, cu precădere a:
- patologiei dento-alveolare;
- infecţiilor oaselor maxilare și ale părţilor moi ale feţei și gâtului
- leziunilor traumatice ale părţilor moi faciale precum și a leziunilor dento-parodontale și ale oaselor feţei
- chisturilor si tumorilor benigne ale părţilor moi ale feţei și gâtului
- chisturilor si tumorilor benigne ale oaselor maxilare
- tumorilor maligne ale feţei, cavităţii orale, oaselor maxilare și ale gâtului
- tumorilor benigne și maligne ale glandelor salivare
- patologiei glandelor salivare
- patologiei articulaţiei temporo-mandibulare și a mușchilor masticatori
- durerilor orale și cranio-faciale
Ambulatorul integrat al compartimentului oferă consultaţii și tratamente de specialitate în regim de urgenţa, în intervalul orar 8-15, sau cu programare prealabilă.
Programe:
În cadrul compartimentului s-au desfașurat sau se desfășoară o serie de proiecte de cercetare în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca. Dintre acestea pot fi menţionate:
- “The Direct Manufacturing of Personalized Implants using Selective Laser Melting” - Program European FP 7;
- „Implanturi cranio-faciale personalizate obţinute prin prototipare rapidă 3D din materiale composite ranforsate cu fibră de sticlă” – PN II, program finanţat de Guvernul României;
- „Prezervarea alveolelor dentare postextracţionale cu ajutorul grefelor osoase provenite din unitaţile dentare autologe extrase” - Studiu clinic comandat și susţinut de firma Korean Dental Solutions, Coreea de Sud.
- „Extracţia dentară la pacienţii cu tratament cronic anticoagulant – studiu clinic prospectiv” – cercetare finanţată de investigatori.