Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Sepcial Promotion

Secții/Compartimente

Chirurgie Orală și Maxilo-facială

Secția Clinică Chirurgie Orală și Maxilo-Facială

 

Istoric și scurtă prezentare a secției

Clinica din Cluj-Napoca a fost fondată în 1948 de către Prof. Dr. Cornel Opriș, format la școala profesorului Pichler din Viena și a profesorului Wassmund din Berlin. Aceasta s-a dezvoltat dinamic în decursul următorilor ani de la înfiinţare, acoperind toate aspectele patologiei orale și maxilo-faciale. Prin câștigarea accesului la informaţie știinţifică și totodată prin participarea la cele mai prestigioase congrese internaţionale din domeniu, clinica a evoluat, conectată la societăţile profesionale naționale și internaţionale de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială. Preocupările disciplinei din punct de vedere medical, didactic și științific, pe parcursul evoluției au fost susținute de către persoane de referință în chirurgia oro-maxilo-facială și totodată în facultatea de medicină dentară. Printre cei care au condus clinica și au contribuit la dezvoltarea și rafinarea acestei specialități medicale complexe se numără: Prof. Dr. Cornel Opriș, Prof. Dr. Doina Cosma, Conf. dr. Horațiu Doroga, Prof. Dr. Alexandru Rotaru, Prof. Dr. Teofil Lung, Prof. Dr. Grigore Băciuț, Prof. Dr. Simion Bran.

Din anul 2003 secția Clinică de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială din cadrul SCJU Cluj-Napoca a funcționat în noul sediu din str. Cardinal Iuliu Hossu 37, amenajat la cele mai înalte standarde sub conducerea Prof. Dr. Grigore Băciuț, asigurând asistență medicală performantă pentru pacienți cu afecțiuni oro-maxilo-faciale acute și cronice, în regim de internare, ambulatoriu cât și în regim de urgență în cadrul programului de gardă permanent.  

Adresabilitatea Secției Clinice de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială este una ridicată, datele statistice arătând că în cadrul secției noastre sunt tratați pacienți din toată țara cât și străinătate, din toate categoriile de vârstă. În cadrul secției noastre sunt abordate cele mai complexe patologii din sfera chirurgiei oro-maxilo-faciale, chirurgiei estetice, plastice și reconstructive, fapt dovedit prin indicii ridicați de complexitate ai cazurilor înregistrați de clinica noastră. 

În cadrul secției Secției Clinice de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială se desfăşoară în paralel cu activitatea medicală și activitate didactică în domeniul învăţământului medical superior, de cercetare ştiinţifică şi îndrumare și formare profesională de specialitate, în cadrul programelor de pregătire a medicilor rezidenți.

Dedicarea și formarea profesională continuă a echipei medicale precum și dotarea secției cu aparatură de ultimă generație, de înaltă performanță, adaptată profilului acestei specialități medicale complexe, alături de facilitățile moderne de cazare permit acordarea unei asistențe medicale la cele mai înalte standarde.

Șef secție

În prezent clinica este condusă de Prof. Dr. Simion Bran, doctor în științe medicale și medic primar din anul 2010, autor a peste 100 de articole publicate în reviste cotate ISI (Indice Hirsch 16), autor a numeroase cărți și capitole de specialitate, editor și recenzor pentru reviste ISI, recunoscut la nivel internațional, fiind lector invitat la numeroase manifestări medicale și științifice naționale și internaționale. 

Structura și componența secției

Clinica de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială are în structură un total de: 25 de paturi spitalizare continuă, dintre care: 5 paturi compartiment ATI, 3 paturi pentru copii. Precum și 3 paturi spitalizare de zi.

Clinica dispune de o zonă cu paturi destinată pacienților septici.

Ansamblul modern al secției noastre dispune de 6 săli de operaţie care oferă cele mai performante condiţii pentru intervenţiile chirurgicale în domeniu.

Personalul secției este compus din 6 medici primari, 2 medici specialiști, 2 medici primari A.T.I, 1 medic specialist A.T.I, medici rezidenţi, asistente/asistenți medicali și infirmiere/infirmieri.

Medicii Secției de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială

Nr.

Nume și prenume

Grad profesional

Grad didactic

Program

1

Dr. Simion Bran

medic primar chirurgie OMF

profesor

L-V 7-14

2

Dr. Mihaela Băciuț

medic primar chirurgie OMF

profesor

L-V 7-14

3

Dr. Grigore Băciuț

medic primar chirurgie OMF

profesor

L-V 7-14

4

Dr. Cristian Dinu

medic primar chirurgie OMF

conferențiar

L-V 7-14

5

Dr. Sergiu Vacaraș

medic primar chirurgie OMF

 

L-V 7-14

6

Dr. Gabriel Armencea

medic primar chirurgie OMF

șef lucrări

L-V 7-14

7

Dr. Avram Manea

medic specialist chirurgie OMF

asistent universitar

L-V 7-14

8

Dr. Sebastian Stoia

medic specialist chirurgie OMF

asistent universitar

L-V 7-14

9

Dr. Ileana Mitre

medic primar ATI

șef lucrări

L-V 7-14

10

Dr. Armeana Zgâia

medic primar ATI

 

L-V 7-14

12

Dr. Gabriel Lajtrik

medic specialist ATI

 

L-V 7-14

Întregul personal medical al clinicii își desfășoară activitatea medicală de luni până vineri, în intervalul orar 7-14, atât în secția cu paturi, cât și în ambulatoriul integrat (orar stabilit la 3 luni), în camera de gardă (conform programului de gărzi stabilit lunar) și în blocul operator.

Personalul mediu și auxiliar are o bună pregătire profesională și asigură alături de medici, servicii medicale prompte și de calitate tuturor pacienților.

În cadrul Secției Clinice de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială este asigurată asistenţa medico-chirurgicală de specialitate: chirurgie oro-maxilo-facială, chirurgie orală, chirurgie oncologică, chirurgia diformităților și malformațiilor oro-maxilo-faciale, chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă, terapie intensivă și activitate didactică și de cercetare.

În cursul anului 2022, deși activitatea medicală a fost perturbată datorită pandemiei COVID 19, s-au efectuat un număr de 1606 internări, 584 spitalizări de zi, 1000 intervenții chirurgicale în cadrul blocului operator, au fost consultați un număr de 2203 pacienți în regim ambulatoriu și un număr de 2379 de pacienți au fost consultați/tratați în camera de gardă.  

 

Activitate medicală

 

Secția pune la dispoziția pacienților următoarele servicii medicale și tratamente:

- pentru traumatismele simple și complexe ale oaselor faciale și craniene precum și tratamentul sechelelor acestora;

- afecțiuni posttraumatice ale nasului, urechilor, orbitelor, feței, craniului;

-patologia oncologică (tumori maligne) ale capului și gâtului;

- patologia tumorală, infecțioasă, obstructivă a glandelor salivare (chirurgia glandelor parotide, submandibulare, sublinguale și a glandelor salivare minore);

- tratamentul tumorilor cutanate (maligne și benigne)

- deformitățile și malformațiile simple și complexe cranio-maxilo-faciale (ex: despicături labio-maxilo-palatine, anomalii dento-maxilare);

-tratamentul anomaliilor dento-maxilare complexe prin tehnici moderne de chirurgie ortognatică;

-reconstrucții plastice, estetice funcționale posttumorale și traumatice;

-reconstrucții osoase preimplantare cranio-faciale;

-chisturi și tumori benigne orale și maxilo-faciale, osoase și de părți moi;

-infecții specifice și nespecifice orale și maxilo-faciale;

-patologia articulației temporo-mandibulare;

-tratamentul nevralgiei trigeminale, precum și al durerii în teritoriul oro-maxilo-facial

-patologia sinusurilor maxilare;

-chirurgie orală, inclusiv în anestezie generală (extracții dentare, patologia erupției dentare și incluziunii, tratamentul leziunilor periapicale, tratament chirurgical preprotetic, boala parodontală) inclusiv la bolnavi cu boli generale cardio-vasculare, renale, pulmonare, neurologice, pacienți cu handicap de toate vârstele;

-tehnici de reconstrucție a defectelor cranio-maxilo-faciale (lambouri locale, regionale și lambouri libere microchirurgicale)

-malformațiile vasculare (tratament laser)

-am fost prima secție clinică din cadrul spitalului care a preluat și tratat pacienți Covid pozitiv, cu urgențe stomatologice și maxilo faciale (traume, supurații)

 

Dotările secției

  • aparatură chirurgicală performantă
  • laser-chirurgie
  • radiologie dentară (radiografie periapicală, OPT)
  • CBCT (cone beam computer tomography)
  • sistem de monitorizare/stimulare a funcției nervului facial
  • prize oxigen, aer, aspiraţie centralizată, sistem apelare asistență la fiecare pat
  • video-laringoscop, seringi automate.
  • aparat de ventilaţie mecanică pentru terapie intensivă adulți
  • monitor funcții vitale mobil, aparat anestezie, troliu de urgenţă, electrocauter, osteotom, micromotor, lampă scialitică cu 2 braţe, negatoscop, aparate UV, fibroscop, defibrilator, unit stomatologic, aspirator chirurgical mobil

 

Activitate educațională și stiințifică/programe

În cadrul disciplinei de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială și Implantologie, atât studenții Facultății de Medicină cât și studenții Facultății de Medicină Dentară, de la toate cele trei secții, română, engleză și franceză participă la cursuri și stagii clinice desfășurate în cadrul secției noastre.

           Pe lângă colaborările cu centre de învăţământ şi cercetare din ţară (Institutul Oncologic Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca) secția colaborează şi cu prestigioase centre din străinătate, din țări precum: Germania, Austria, Elveţia, Coreea de Sud, China, Italia, Franţa şi Ungaria, care au asigurat calificarea de înaltă specializare a membrilor colectivului clinicii.

Totodată se desfășoară în cadrul clinicii, mai multe proiecte de cercetare. În cadrul clinicii sunt în desfășurare mai multe studii clinice, în cadrul cercetărilor doctorale, pe teme precum patologia tumorală a glandelor salivare, patologia tumorilor orale maligne și tumorilor cutanate, biomateriale utilizate în chirurgia orală și maxilo-facială și tehnici moderne de diagnostic și tratament al anomaliilor dento-maxilo-faciale.

Date de contact

 

Adresa: Cluj-Napoca, Str. Cardinal Iuliu Hossu nr. 37

Telefon secție/secretariat: 0264 595033

Telefon secretariat (prin centrala SCJU): 0264 592771 – interior 6100

Telefon ambulatoriu (prin centrala SCJU): 0264 592771 – interior 6129/6128

Adresa de email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Location

Cluj Napoca

 

Acceptarea de catre dvs a politicii privind datele cu caracter personal
Nota de acceptare: In conformitate cu normele GDPR, continuarea accesarii acestui site reprezinta acceptul dvs privind folosirea si stocarea datelor cu caracter personal conform regulilor si conditiilor si politicii privind cookies.

Va multumim si va invitam sa vizionati site-ul nostru!