Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Sepcial Promotion

Secții/Compartimente

Chirurgie Generală I

 

Secția Clinică Chirurgie Generală I

 

 

  • Prezentarea secției :

Secția Clinică Chirurgie Generală I este prima secție de chirurgie din Cluj, funcționând neîntrerupt de mai bine de un secol (din 1897) și având un rol determinant în formarea și dezvoltarea școlii chirurgicale transilvănene și românești, atât prin componență cât și prin patologia abordată.

Clinica a fost complet reabilitată prin mansardare, renovarea saloanelor, a blocului operator, a secției de Terapie Intensivă, a demisolului (ambulator, secretariat, cabinete medici) respectiv a amfiteatrului.

În prezent, în Secția Clinică Chirurgie Generală I sunt disponibile 97 paturi, 10 dintre acestea deservind Compartimentul de Ortopedie și Traumatologie și 12 paturi deservind Compartimentul de Chirurgie Plastică – Microchirurgie Reconstructivă.

Secția de Terapie Intensivă are un număr de 31 paturi (30 de adulti și 1 de copii) cu dotări moderne (sisteme de monitorizare a funcțiilor vitale, ventilatoare, saltele antiescara) ce asigură tratamentul de cea mai înaltă calitate pentru pacienții critici.

Blocul operator este de asemenea renovat, cele 6 săli de operație fiind dotate cu mese operatorii moderne, aparate de anestezie de ultimă generație, electrocautere performante și turnuri de laparoscopie HD.

 

  • Șef secție :

 

Secția Clinică Chirurgie Generală I este condusă de către domnul prof. dr. George Dindelegan, membru al Senatului și Consiliului Facultății de Medicină în cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Având o activitate științifică vastă și manifestând un interes deosebit pentru microchirurgie, chirurgie experimentală, biomateriale și biotehnologii, domnul profesor Dindelegan este implicat în numeroase studii internaționale multicentrice, făcând parte din societăți profesionale naționale și internaționale de prestigiu. Pe lângă activitatea didactică desfășurată în cadrul Departamentului de Chirurgie din cadrul UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca, domnul prof.dr. Dindelegan manifestă un interes profesional deosebit pentru chirurgia oncologică mamară, trioidiană și digestivă.

 

  • Structură/componență :

 

Secția Clinică Chirurgie Generală I cuprinde 97 paturi de spitalizare continuă, împărțite astfel : 35 saloane pentru secția de Chirurgie generală (75 paturi), 3 saloane pentru Compartimentul de Ortopedie și Traumatologie (10 paturi) și 4 saloane pentru Compartimentul de Chirurgie Plastică – Microchirurgie Reconstructivă (5 paturi pentru Chirurgie plastica, 5 paturi pentru arși și 2 paturi pentru urgențele pediatrice). Fiecare salon este dotat cu baie proprie, televizor și instalație de climatizare. Secția beneficiază de Ambulator Integrat și de servicii de spitalizare de zi, atât pentru consultațiile de Chirurgie Generală, cât și pentru consultațiile de Ortopedie și Chirurgie Plastică. Personalul format din 36 de asistente medicale asigură îngrijirea continuă a pacienților internați în secția de Chirurgie generală prin administrarea tratamentelor și aplicarea măsurilor de nursing. Personalul auxiliar format din 16 infirmiere, 7 îngrijitoare, 11 brancardieri și 1 kinetoterapeut asigură igiena pacienților, igiena și dezinfecția saloanelor, transportul probelor biologice, mobilizarea și însoțirea pacienților pentru investigațiile de specialitate. Personalul blocului operator format din 27 asistente medicale instrumentare, 15 infirmiere, 4 îngrijitoare, 7 asistente de sterilizare și 2 brancardieri asigură buna desfășurare a activităților în timpul intervențiilor chirurgicale.

Compartimentul de Ortopedie și Traumatologie funcționează în cadrul Sectiei Clinice Chirurgie Generală I al SCJUCN și are în componență 2 medici. Ortopedia-traumatologia este specialitatea chirurgicală care se ocupă cu diagnosticarea, tratarea, recuperarea afectiunilor traumatice și cronice ale aparatului locomotor. În cadrul compartimenului se pot efectua o gamă largă de intervenții chirurgicale ortopedice vizând atât afecțiuni acute cât și cronice.  Asistenții medicali și infirmierele au o pregătire axată pe îngrijirea pacienților atât politraumatizați cât și cei aflați în recuperare post-intervenții chirurgicale ortopedice. Recuperarea prin kinetoterapie este asigurată cu ajutorul kinetoterapeutului și a aparaturii speciale din dotare (aparat de mișcare continuă pasivă a membrului inferior și superior, cadre, cârje).

Compartimentul de Chirurgie Plastică – Microchirurgie Reconstructivă are în componență 3 medici, care tratează afecțiunile acute și cronice din acest domeniu. În ultimii ani, compartimentul a avut un trend ascendant concretizat atât prin creșterea numărului de angajați și al intervențiilor chirurgicale, cât și prin complexitatea intervențiilor chirurgicale realizate. Accesul pacienților la serviciile de chirurgie plastică a fost facilitat prin programul zilnic de consulații în Ambulatorul specializat și prin reducerea timpului de așteptare, atât pentru diagnostic cât și pentru tratament și monitorizare postoperatorie.

 

În același corp de clădire funcționează Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, secție a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Colaborarea strânsă cu personalul acestei secții permite asigurarea serviciilor medicale de cel mai înalt standard pentru întreaga patologie din domeniul de activitate al clinicii, cu echipe de gardă și servicii medicale asigurate în permanență.

 

  • Medicii care activează în Secția Clinică Chirurgie Generală I:

 

Secția Chirurgie Generală:

 

Nr. crt.

Nume și prenume

medic

Grad profesional

Grad didactic

Program de lucru

Program Ambulator

1

Dindelegan George

Medic Primar

Profesor

7:30-14:30

Marți: 7:30-13:00

2

Scurtu Radu Răzvan

Medic Primar

Conferențiar

7:30-14:30

Joi: 11:00-14:30

3

Bințințan Vasile     

                     Virgil

Medic Primar

Conferențiar

7:30-14:30

Miercuri:

 10:00-14:30

4

Ionescu Sever

Medic Primar

-

7:30-14:30

Joi: 07:30-11:00

5

Seicean Ion Radu

Medic Primar

Șef de lucrări

7:30-14:30

Marți: 13:00-14:30

Joi: 07:30-11:00

6

Grecea Daniil Ioan

Medic Primar

-

7:30-14:30

Luni: 7:30-11:00

Miercuri:

7:30-11:00

Joi: 11:00-14:30

7

Andraș David

Medic Specialist

Asistent universitar

7:30-14:30

Luni: 07:30-11:00

8

Caziuc Alexandra

Medic Specialist

Asistent universitar

7:30-14:30

Luni: 11:00-14:30

Vineri:

11:00-14:30

9

Apostu Raluca

Medic Specialist

Asistent universitar

7:30-14:30

Miercuri :

7:30-10:00

Vineri: 7:30-11:00

10

Cucoreanu Ciprian

Medic Specialist

Asistent universitar

7:30-14:30

Marți

11:00-14:30

Miercuri :

 11:00-14:30

11

Ciuce Cătălin

Medic Specialist

Asistent universitar

7:30-14:30

Marți: 07:30-11:00

Vineri: 7:30-11:00

12

Făgărășan Vlad

Medic Specialist

Asistent universitar

7:30-14:30

Luni: 11:00-14:30

Vineri:

11:00-14:30

 

Compartiment Ortopedie și Traumatologie:

 

Nr.crt

Nume si prenume medic

Grad profesional

Grad didactic

Program Ambulator

1.

Dr. Dicu Cosmin

medic primar ortopedie traumatologie, medic coordonator compatiment

-

Marti: 8:00 - 12:30

Miercuri: 8:00 - 11:30

Vineri: 7:30 – 8:30

2.

Dr. Oțel Ovidiu

medic primar ortopedie traumatologie - supraspecializat în artroscopie

-

Luni: 9:00 – 13:30

Joi: 9:00 – 13:00

 

Compartiment Chirurgie Plastică – Microchirurgie Reconstructivă:

 

Nr.

crt

Nume și prenume medic

Grad profesional

Grad didactic

Program Ambulator

1.

Dr. Filip Claudiu Ioan

medic primar - medic coordonator compartiment

 

Asistent universitar

Luni: 8:30 - 12:00

Miercuri: 10:30 – 12:00

Vineri: 11:30 - 12:00

2.

Dr. Janko Botond

 

medic primar

-

Marti: 8:30 – 12:00

Miercuri: 08:30 – 10:30

Vineri: 11:00 -11:30

3

Dr. Boța Olimpiu

medic primar

-

Joi: 08:30 - 12:00

Vineri: 08:30 -11:00

 

 

  • Servicii oferite :

 

Patologia chirurgicală abordată în Secția Clinică Chirurgie Generală I este diversă, cuprinzând atât afecțiuni maligne (colo-rectale, hepato-bilio-pancreatice, ginecologice, gastrice, cutanate, endocrine) cât și afecțiuni benigne (defecte parietale abdominale, formațiuni tumorale benigne). Numeroase intervenții chirurgicale care vizează aceste afecțiuni se efectuează prin abord laparoscopic. De asemenea, prin colaborarea strânsă cu Compartimentele de Ortopedie și Traumatologie, Chirurgie Plastică și cu Sectia Clinică de Anestezie și Terapie Intensivă, Secția Clinică Chirurgie Generală I este direct implicată în managementul pacienților cu politraumatisme.

 

Patologie Malignă:

  • Digestivă:
    • Tumori colo-rectale (rezecția atât a tumorii primare cât și a metastazelor hepatice și/sau peritoneale) – inclusiv prin abord laparoscopic
    • Tumori gastrice
    • Tumori esofagiene
    • Tumori hepatice, pancreatice
    • Exenterații pelvine
  • Ginecologică:
    • Tumori mamare, col uterin, endometru, ovar
  • Endocrină:
    • Tumorile glandei tiroide
    • Tumorile glandei suprarenale
  • Melanom
  • Sarcom

 

Patologie Benignă:

 

  • Colecistectomie, excizia chistului hidatic, diverse afecțiuni pancreatice sau hepatice
  • Rezecții colo-rectale pentru afecțiuni benigne (diverticulită, boală Crohn, rectocolită ulcerohemoragică, polipoză)
  • Defecte parietale abdominale (hernii, eventrații – inclusiv prin abord laparoscopic)
  • Proctologie (hemoroizi, fisuri anale, fistule perianale)
  • Hernie hiatală (prin abord laparoscopic)

 

 

Principala activitate a Compartimentului Ortopedie și Traumatologie este de a oferi asistență de specialitate în:

 

  • tratamentul complex al politraumatismelor, fracturilor
  • endoprotezare articulară (proteze parțiale și totale, necimentate și cimentate, șold și genunchi, umăr, gleznă)
  • tratamentul chirurgical artroscopic al afecțiunilor articulare (genunchi, umăr, gleznă, cot)
  • intervenții ortopedice (chirurgia piciorului, osteotomii de corecție)

 

Asistența de ambulator este acordată zilnic de către unul dintre medicii compartimentului și cuprinde:

  • urmărirea postoperatorie a cazurilor proprii (pansamente, controale, concedii medicale)
  • consulturi interclinice din diferite secții ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj
  • consulturi de specialitate cu bilet de trimitere de la medicii de familie

 

Principala activitate a Compartimentului Chirurgie Plastică este de a oferi asistență de specialitate în:

  • Traumatismele complexe de mână - în cadrul compartimentului se tratează toată gama de patologie a mâinii: malformații congenitale, sindroame de compresiune ale nervilor periferici (sindrom de tunel carpian sau cubital, etc.), boala Dupuytren, chirurgia mâinii reumatice.
  • Traumatismele membrelor - pacienții internați cu traumatisme ale membrelor beneficiază de tratament multidisciplinar în ceea ce privește partea chirurgicală și recuperarea imediat post-operatorie. Serviciul nostru fiind în colaborare continuă cu medici din dfierite specialități chirugicale și de recuperare.
  • Tumorile benigne sau maligne ale pielii, țesutului subcutanat, muscular tendinos.
  • Reconstrucțiile microchirurgicale, efectuate cu ajutorul microscopului operator, se adresează în special pacienților cu traumatisme complexe ale membrelor ce implică refacerea continuității nervilor periferici, vaselor sanguine, dar și în cazul efectuării de lambouri libere pentru acoperirea defectelor posttraumatice, defectelor rezultate în urma exciziei formațiunilor tumorale de mari dimensiuni sau în reconstrucția de sân postmastectomie.
  • Reconstrucțiile de sân după îndepărtarea parțială sau totală a sânului (mastectomie pentru cancer de sân) implică de cele mai multe ori translocarea grăsimii vascularizate din anumite zone (abdomen, fese) la nivelul toracelui anterior, pentru a reconstrui sânul.
  • Reconstrucții la nivelul capului și gâtului după îndepărtarea tumorilor din această regiune. Se efectuează frecvent reconstrucții ale feței, nasului, urechilor, buzelor, pleoapelor după excizia unor formațiuni tumorale benigne sau maligne.
  • Arsurile cu suprafața corporală până în 20% sau sechelele după arsuri - având ca și dotări aparatură modernă și eficientă (aparat de presiune negativă) și pansamente speciale atraumatice care promovează și reduc timpul de vindecare.
  • Reconstrucții la nivelul membrului inferior după traumatisme, infecții osoase (osteomielite) sau îndepărtarea tumorilor de părți moi.

 

  • Dotări tehnice :

 

Ambulatorul Clinicii cuprinde o sală de tratament unde se pot efectua intervenții chirurgicale minore, fiind dotată cu electrocauter și lampă scialitică, și cabinete de consultații dotate cu ecografe performante.

Blocul operator cuprinde 6 săli de operație dotate cu instrumentarul specific necesar efectuării intervențiilor chirurgicale complexe:

  • microscop operator pentru efectuarea intervențiilor microchirurgicale care se adresează în special pacienților cu traumatisme complexe ale membrelor ce implică refacerea continuității nervilor periferici și vaselor sanguine;
  • turnuri de laparoscopie moderne dotate cu sisteme video HD și 3D care oferă o calitate vizuală superioară ale imaginilor intraoperatorii și cu modul de vizualizare Rubina care permite efectuarea intervențiilor folosind tehnica fluorescenței NIR-ICG;
  • ecograf intraoperator care permite efectuarea investigațiilor imagistice intraoperatorii atât în chirurgia deschisă cât și în chirurgia laparoscopică;
  • turn de artroscopie care permite efectuarea tratamentului minim invaziv al afecțiunilor articulare.

 

 

  • Activitatea științifică și educațională :

 

În Secția Clinică Chirurgie Generală I se desfășoară o susținută activitate universitară. Colectivul format din zece cadre universitare asigură predarea patologiei chirurgicale pentru studenții anului IV de la Facultatea de Medicină, secţiile română şi franceză, precum și numeroase cursuri opționale adresate studenților din anii I-III ai Facultăţii de Medicină, secţiile română şi engleză. Medicii secției contribuie la formarea viitorilor chirurgi prin implicarea în programele de rezidențiat și de pregătire postuniversitară, precum și sprijinind activitatea în cadrul cercului ştiinţific studenţesc: Societatea Studențească de Chirurgie din România, filiala Cluj (SSCR).

Prin intermediul Compartimentului de Ortopedie și Traumatologie, secția este implicată în Programul Național de Endoprotezare, Programul Național de Traumă (AP-Trauma) și Programul Național pentru Instabilități Articulare Cronice prin Implanturi de Fixare.

Prin intermediul Compartimentului de Chirurgie Plastică – Microchirurgie reconstructivă, secția este implicată în Programul Național AP-ARSURI – care conține atât materiale cât și medicamente necesare recuperării pacienților cu arsuri.

 

  • Coordonate de contact :

 

Chirurgie Generală :

Adresa: Str. Clinicilor nr. 3-5, Cluj-Napoca, jud. Cluj

 

Număr telefon:  0264-592771, interior: 1408 (secretariat)

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Ortopedie și Traumatologie:

Număr telefon:  0264-592771, interior: 1208 (secție)

                         0264-592771, interior: 1405 (ambulator)

E-mail secție: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Chirurgie Plastică:

Număr telefon:  0264-592771, interior: 1208 (secție)

                         0264-592771, interior: 1405 (ambulator)

E-mail secție: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Location

Cluj-Napoca, Romania

 

Acceptarea de catre dvs a politicii privind datele cu caracter personal
Nota de acceptare: In conformitate cu normele GDPR, continuarea accesarii acestui site reprezinta acceptul dvs privind folosirea si stocarea datelor cu caracter personal conform regulilor si conditiilor si politicii privind cookies.

Va multumim si va invitam sa vizionati site-ul nostru!